Na de Europese Raad in februari, heeft ook het Europees Parlement op 26 maart 2019 voor het voorstel voor de nieuwe Europese Auteursrecht Richtlijn (hierna: richtlijn) gestemd.
Er is wel wat verdeeldheid geweest omtrent de richtlijn. Zo hebben Nederland, Finland, Italië, Luxemburg en Polen bij de Europese Raad tegen gestemd. Bij het Europees Parlement is het voorstel goedgekeurd met 348 stemmen voor, 274 stemmen tegen en 36 onthoudingen.
Het meest wordt er gesproken over het huidige artikel 13, dat in de nieuwste tekstversie in artikel 17 is terug te vinden. Dit artikel richt zich op actieve controles op auteursrecht inbreuken op online platformen. Hierbij kan gedacht worden aan Facebook, Youtube en Google. Bij inbreuken zijn deze platformen tevens aansprakelijk op grond van dit artikel. Niet alle platformen moeten aan de strenge regels van het artikel voldoen. Er is een uitzondering, er zijn lichtere verplichtingen voor platformen die:
- Minder dan drie jaar actief zijn;
- Minder dan 10 miljoen euro omzet per jaar hebben;
- Minder dan 5 miljoen bezoekers per maand hebben.
Daarnaast zijn bepaalde online platformen uitsloten van het toepassingsgebied. Hierbij dient gedacht te worden aan het uploaden naar online encyclopedieën op een niet-commerciële manier zoals bijvoorbeeld bij Wikipedia of open source platformen als Github.
Het is nu aan de lidstaten om het besluit van het Parlement in de komende weken goed te keuren. Als de lidstaten de door het Europees Parlement aangenomen tekst aanvaarden, wordt deze van kracht na publicatie in het Publicatieblad van de Europese Unie. Daarna hebben de lidstaten twee jaar de tijd om de aangepaste richtlijn te implementeren.