IT-recht

In onze moderne technologische maatschappij krijgen bedrijven en organisaties steeds meer te maken met het IT-recht / ICT-recht. Of het nu gaat om e-commerce, privacybescherming, automatiseringscontracten of cybercrime: al deze en vele andere onderwerpen hebben raakvlakken met het IT-recht / ICT-recht. De IT-Jurist is expert op dit vakgebied en blijft altijd op de hoogte van de laatste juridische én technologische ontwikkelingen. We vertellen je graag wat wij voor je kunnen betekenen.

Wat wij doen

De IT-Jurist heeft een zeer veelzijdig aanbod aan juridische diensten op het gebied van het IT-recht. Wij werken intensief samen met IT-deskundigen, waardoor we extra en onmisbare kennis in huis hebben op het gebied van software, hardware en technologie. Dankzij deze kennis kunnen wij je als geen ander helpen met het opstellen en beoordelen IT-contracten, en geven je daarbij het nodige advies. Denk daarbij aan licentieovereenkomsten, onderhoudscontracten, algemene voorwaarden en privacyverklaringen. Wij zorgen ervoor dat je contracten juridisch goed onderbouwd zijn, zodat er geen onduidelijkheden over bestaan.

Daarnaast schuift De IT-Jurist graag aan bij onderhandelingen, zo nodig met een van onze IT-deskundigen. Onze werkwijze daarbij valt te omschrijven als praktisch meedenken met als doel het creëren van een win-winsituatie. De werkwijze van De IT-Jurist is erop gericht om innoveren en ondernemen zoveel mogelijk te faciliteren, zonder klanten met risico’s op te zadelen.

Een paar voorbeelden

Opstellen en beoordelen IT-contracten voor:

 • Hard- en softwareleveranciers
 • Hostingproviders
 • Cloudleveranciers
 • Webshopeigenaren
 • Internetbedrijven en hun klanten

Opstellen van:

 • Algemene en inkoopvoorwaarden
 • Software-, SaaS- en Cloudovereenkomsten
 • Reseller- en whitelabel overeenkomsten
 • Service Level Agreements (SLA’s)
 • Privacyverklaringen
 • Non-disclosure agreements (NDA’s)
 • Continuïteitsregelingen (escrow)
 • Waarderingsrapporten

Wat is IT-recht?

Het IT-recht is een rechtsgebied dat zich uitstrekt over alle klassieke rechtsgebieden. Denk bijvoorbeeld aan het civiel recht bij het digitaal sluiten van contracten, e-commerce en digitale bewijsvoering. Het bestuursrecht komt in beeld als het gaat om privacykwesties en informatievrijheid. En als een bedrijf te maken krijgt met computercriminaliteit is het strafrecht aan de orde. Het IT-recht is dan ook een modern vakgebied dat doorlopend in beweging is. Verder zijn IE-rechten ook aan de orde binnen de IT. Wil je daar meer over weten, kijk dan op onze expertise Intellectueel Eigendom

Het belang van IT-recht

Technologische ontwikkelingen gaan in een razend tempo. Ze gaan zo snel dat de wetgever en rechtspraak hier vaak behoorlijk op achterblijven. Toch het is belangrijk om IT-kwesties binnen een bedrijf of organisatie goed te reguleren in lijn met de bestaande regelgeving. Dat is niet alleen om bijvoorbeeld aansprakelijkheids- en schuldkwesties duidelijk te hebben en problemen te voorkomen. Het is vooral belangrijk om de bestaande regelgeving in acht te nemen omdat IT-leveranciers en hun afnemers zelf de plicht hebben om hun juridische zaken op orde te hebben als de wetgever en rechtspraak achterblijven. Verder hebben IT-leveranciers ook nog een zorgplicht tegenover hun afnemers. Het IT-recht is dus cruciaal voor elk bedrijf in deze moderne tijd.

Regelgeving omtrent IT-recht

Het IT-recht is een relatief nieuw vakgebied. Maar daarnaast is het vooral dynamisch. Vandaar dat De IT-Jurist de ontwikkelingen op dit vakgebied altijd op de voet volgt. Wij hebben kennis van zowel de laatste juridische als de technologische ontwikkelingen, zodat wij altijd adequaat advies kunnen geven. Kwesties die voor je organisatie nieuw zijn, zijn bij ons bekend. Juist omdat de regelgeving omtrent het IT-recht steeds in beweging is, is het zo belangrijk om een specialist in de arm te nemen.

Contact met De IT-Jurist

Ben je benieuwd wat De IT-Jurist voor jou of je organisatie kan betekenen? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je organisatie graag te voldoen aan alle bestaande regelgeving omtrent het IT-recht.

De IT-Jurist

 • Expert in IT-recht
 • Direct persoonlijk contact met onze IT-juristen
 • Effectieve aanpak
 • Pragmatisch

Interessante blogs & kennisbank