Advies over datalekken
1 oktober 2020

Welke protocollen over de verwerking van persoonsgegevens dien je op te stellen? Welke technische maatregelen moet je nemen, zoals het doorlopend maken van back-ups en het bijhouden van autorisaties?

Datalekken voorkomen

Het treffen van de juiste technische en organisatorische (beveiligings)maatregelen is natuurlijk van groot belang om ervoor te zorgen dat er enkel gegevens worden verwerkt die noodzakelijk zijn voor het specifiek te bereiken doel (privacy by default). Daarnaast richt je je organisatie zodanig in dat gegevens niet langer worden bewaard dan nodig en dat ze goed worden beschermd (privacy by design). Je dient protocollen over de verwerking van persoonsgegevens op te stellen en technische maatregelen te nemen zoals het doorlopend maken van back-ups en het bijhouden van autorisaties.

Melden datalek volgens AVG bepalingen

Maar zelfs als je alles goed op orde denkt te hebben, kunnen er alsnog persoonsgegevens kwijtraken, op een verkeerde plek terechtkomen of beschikbaar zijn voor onbevoegden. Denk aan een mailtje aan een verkeerde ontvanger of een verloren datadrager. Of natuurlijk een hack van buitenaf.

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) bevat bepalingen waarin staat wanneer je iets moet melden over een datalek aan de Autoriteit Persoonsgegevens en betrokkenen. Dit moet snel gebeuren dus het is van belang dat je zelf een protocol klaar hebt liggen voor het geval je te maken krijgt met een datalek. Ook is het noodzakelijk om met je verwerkers af te spreken dat zij jou ook snel datalekken of beveiligingsincidenten melden. Lees hier meer over het melden van datalekken.

Heb je vragen hierover of hulp nodig bij het opstellen van een protocol, laat het ons dan weten!

Diensten van De IT-Jurist

De IT-Jurist helpt jou of je organisatie graag te voldoen aan de regelgeving omtrent datalekken. Wij staan midden in de praktijk en volgen de laatste ontwikkelingen op de voet. Of het nu gaat om het beantwoorden van je vragen of om het daadwerkelijke opstellen of reviewen van overeenkomsten en andere documenten, wij helpen je graag verder!

Meer informatie over de AVG lees je hier. Kijk op onze expertisepagina Privacy of neem direct contact met ons op.

Tags

Neem contact op

Meer informatie of een afspraak maken? Bel 050-5344574 of laat hier een bericht achter via ons contactformulier.

Ook interessant om te lezen