Afgelopen vrijdag is er door de lidstaten (specifiek de ‘Permanent Representatives Committee of the Council of the European Union’ (COREPER) gestemd over een nieuwe versie van de ePrivacy Verordening. Deze COREPER heeft de nieuwe versie weggestemd. Terug naar de tekentafel voor de Europese Commissie dus het zal nog wel even duren voordat deze verordening er komt, en dat is niet fraai.
Om duidelijk te maken waarom dat niet fraai is, leggen we hieronder kort uit wat de ePrivacy Verordening inhoudt en waarom deze belangrijk is.
De ePrivacy Verordening
De ePrivacy Verordening is een specifieke wet (Europese Verordening) die van toepassing is op privacy in elektronische communicatie. Hier hadden we al een ePrivacy richtlijn voor maar deze is uit 2002, dus aardig verouderd en bovendien door de AVG achterhaald. Het doel van de ePrivacy Verordening is ervoor zorgen dat de privacy van de gebruiker van al het elektronische verkeer (e-mail, WhatsApp, Skype, etc.) beter beschermd is. Een AVG voor internet(diensten) en andere elektronische communicatie zeg maar. Dat is hard nodig, want het is nog steeds veel mensen niet duidelijk dat het met de privacy op het internet slecht gesteld is. Zo keek Google bijvoorbeeld mee met Gmail en gaf zij bovendien bedrijven toegang tot je mails. Het komt nu vooral aan op zelfregulering, en dat werkt klaarblijkelijk niet. Een stukje effectieve en actuele wetgeving op dit gebied is dus wel nodig, dat moet dus de ePrivacy Verordening worden.
In de ePrivacy Verordening wordt het bedrijven verboden om mee te kijken met je elektronische communicatie tenzij ze daar een gerechtvaardigd belang bij hebben of als de gebruiker (jij en ik) toestemming geven. Een gerechtvaardigd belang zal niet vaak voorkomen. Toestemming moet net zoals bij de AVG expliciet gebeuren en kan dus niet in algemene termen of impliciet gebeuren. Ook worden de cookies en direct marketing verder aan banden gelegd.
De sancties op het overtreden van deze verordening zijn dezelfde als bij de AVG, een boete van maximaal € 20 miljoen of 4% van de wereldwijde jaaromzet (welke hoger is). Een dikke boete dus.
Het is dus enorm zonde dat deze verordening nog langer op zich laat wachten. Tot die tijd kun je zelf zorgen voor betere online privacy, kijk voor tips en trucs bijvoorbeeld op:
Indien je naar aanleiding van bovenstaande vragen hebt, neem gerust contact met ons op. Ook voor andere IT-juridische vragen kun je uiteraard bij ons terecht.