Origineel is van 9 februari 2015
Je wordt domeinnaamhouder door een domeinnaam te registreren via een registrar. Dit is een organisatie, die als tussenpersoon domeinnamen kan registreren voor bedrijven, instellingen of personen. Met deze registrar sluit je een abonnement af voor de domeinnaamregistratie waarvan de kosten meestal rond de € 15 per jaar liggen. De registrar zorgt voor de feitelijke registratie bij de Stichting Internet Domeinnaamregistratie Nederland (SIDN). De SIDN regelt de registratie van de .nl-domeinnamen. Stel je wilt je domeinnaam overdragen aan een andere partij. Wat moet je dan doen?
Overdracht via je registrar
Een overdracht van een domeinnaam dien je te regelen via je registrar. Dit doe je door bij de registrar aan te geven aan wie de domeinnaam wordt overgedragen. De registrar stuurt je vervolgens een formulier waarin je de betreffende domeinnaam, de gegevens van de huidige houder en de gegevens van de toekomstige houder aangeeft. Dit formulier moet door beide partijen worden ondertekend en terug naar de registrar worden gestuurd. De registrar verzorgt daarna de overdracht bij SIDN. SIDN stuurt je vervolgens na verwerking een bevestiging van de overdracht. Overigens hebben veel registrars dit proces tegenwoordig grotendeels gestroomlijnd in een eigen klantportaal, mits de domeinnaam bij dezelfde registrar blijf. Kijk hiervoor dus eerst op de site van je registrar.
Registreren van de domeinnaam bij een andere registrar
Indien de toekomstige domeinnaamhouder de domeinnaam wil registreren bij een andere registrar, bijvoorbeeld omdat hij al een eigen registrar heeft, dient de toekomstige domeinnaamhouder de nieuwe registrar een verhuisopdracht te geven. Je hebt hiervoor wel een verhuistoken nodig: een uniek identificatienummer, waarover de oude registrar beschikt. De oude registrar is verplicht om deze vijf dagen na aanvraag te verstrekken. Je geeft de token door aan je nieuwe registrar, die de verhuizing vervolgens oppakt met SIDN. Na aanvraag wordt de wijziging doorgaans direct doorgevoerd door SIDN en ontvangt de toekomstige domeinnaamhouder een bevestiging, net zoals de oude en de nieuwe registrar.
Verstandig om ook te regelen
Naast de feitelijke overdracht van een domeinnaam, die hierboven is behandeld, is het verstandig om deze overdracht via een overeenkomst te laten plaatsvinden. Daarin kunnen specifieke afspraken vastgesteld worden over de feitelijke overdracht van de domein, over de precieze omvang van de overdracht (denk bijvoorbeeld aan de met de domeinnaam verbonden e-mailboxen) en over de betaling.
De IT-notaris en overdragen van domeinnamen
Mocht er met het overdragen van de domeinnaam bijvoorbeeld veel geld gemoeid zijn, dan kan het verstandig zijn om de koopsom te deponeren op een derdengeldenrekening van een IT-notaris. De IT-notaris heeft een speciale procedure voor het overdragen van een domeinnaam. De koopsom wordt dan pas betaald aan de verkopende partij, indien de overdrachtsprocedure van de betrokken domeinnaam succesvol is afgerond. Zo weet de verkoper zeker dat de domeinnaam pas wordt overgedragen als het geld op de rekening van de IT-notaris is gestort en de koper weet zeker dat er pas wordt betaald als de verkoper de domeinnaam heeft vrijgegeven.
Hoe kan De IT-Jurist helpen?
Heb je hulp nodig bij het overdragen van je domeinnaam (eventueel met tussenkomst van een IT-notaris) of wil je een overeenkomst voor je domeinnaamoverdracht laten opstellen? Neem contact met ons op!