Hoe kun je een domeinnaam overdragen?
9 februari 2015

U wordt domeinnaamhouder door een domeinnaam te registreren via een registrar. Een registrar is een organisatie, dat als tussenpersoon domeinnamen kan registreren voor bedrijven, instellingen of personen. U sluit met de registrar een abonnement voor de domeinnaamregistratie, meestal liggen de kosten van deze registratie rond de € 15 per jaar. De registrar zorgt voor de feitelijke registratie bij de Stichting Internet Domeinnaamregistratie Nederland (SIDN). Stel u wilt uw domeinnaam overdragen aan een andere partij. Wat dient u dan te doen?

Een overdracht van een domeinnaam dient u ook te regelen via uw registrar. U geeft aan de registrar door aan wie u de domeinnaam wenst over te dragen. De registrar stuurt u een formulier waarin u de betreffende domeinnaam, de gegevens van de huidige houder en de gegevens van de toekomstige houder aangeeft. Dit formulier dient door beide partijen te worden ondertekend en retour te worden gezonden naar de registrar. De registrar verzorgt de overdracht voorts bij SIDN. De SIDN stuurt u vervolgens na verwerking een bevestiging van de overdracht.

Indien de toekomstige domeinnaamhouder de domeinnaam wil registreren bij een andere registrar, bijvoorbeeld omdat hij reeds een eigen registrar heeft, dient de toekomstige domeinnaamhouder de nieuwe registrar een verhuisopdracht te geven. U heeft wel een verhuistoken nodig, dit is een uniek identificatienummer, waarover de oude registrar beschikt. De oude registar is verplicht om u deze 5 dagen na aanvraag te verstrekken. U geeft de token door aan uw nieuwe registrar, die de verhuizing vervolgens oppakt met de SIDN. Na aanvraag wordt de wijziging doorgaans direct doorgevoerd door de SIDN en ontvangt de toekomstige domeinnaamhouder een bevestiging, net zoals de oude en de nieuwe registrar.

Mocht met het overdragen van de domeinnaam veel geld gemoeid zijn, dan kan het verstandig zijn om de koopsom te deponeren op een derdengeldenrekening van een IT-notaris. De IT-notaris heeft een speciale procedure voor het overdragen van domeinnaam. De koopsom wordt dan pas betaald aan de verkopende partij, indien voldaan is aan deze procedure. Zo weet de verkoper zeker dat de domeinnaam pas wordt overgedragen als het geld op de rekening van de IT-notaris is gestort en de koper weet zeker dat er pas wordt betaald als de verkoper de domeinnaam heeft vrijgegeven.

Wilt u meer weten of domeinnamen en welke rechten u heeft, neemt u dan eens contact met ons op.

Tags

Neem contact op

Meer informatie of een afspraak maken? Bel 050-5344574 of laat hier een bericht achter via ons contactformulier.

Ook interessant om te lezen