Hoe vestig je een pandrecht op een domeinnaam?
22 januari 2015

Er worden nog steeds talloze rechtszaken gevoerd over domeinnaamgeschillen. Dit geeft aan dat domeinnamen in de meeste gevallen een economische waarde hebben. Het is dan ook mogelijk om een domeinnaam als onderpand te gebruiken voor een investering.

We nemen het voorbeeld van een webwinkelier die een domeinnaam houdt en voor een investering een externe geldschieter inzet. Deze webwinkelier kan de domeinnaam bij notariële of onderhandse akte in onderpand geven aan de investeerder. Wanneer de webwinkelier zijn verplichting tot terugbetalen van de lening van de investeerder niet nakomt, kan de investeerder op grond van de pandakte de domeinnaam te gelde maken en zorgen voor de voldoening van zijn vordering.

Voordat verpanding van een domeinnaam mogelijk is, moet zeker zijn dat de webwinkelier de houder van de domeinnaam is. Dit is terug te vinden op de website van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Indien de webwinkelier inderdaad houder van de domeinnaam blijkt, kan hij een authentieke of onderhandse pandakte laten opstellen, waarin duidelijk wordt aangegeven om welke domeinnaam het gaat.

Vervolgens dient deze pandakte te worden ondertekend door de webwinkelier en de investeerder. De getekende akte moet schriftelijk of per e-mail worden gestuurd naar SIDN, aangevuld met NAW-gegevens van de investeerder, gegevens van de contactpersoon van de investeerder en de betreffende domeinnaam. Daarna wordt de verpanding in het register van SIDN ingeschreven. De webwinkelier kan vanaf dat moment niet meer zonder de toestemming van de investeerder de domeinnaam overdragen of opzeggen. SIDN kan overigens de registratie van een verpande domeinnaam beëindigen, indien de webwinkelier zijn verplichtingen niet is nagekomen. SIDN geeft in dat geval de investeerder eerst nog dertig dagen de gelegenheid om de domeinnaam over te nemen van de webwinkelier.

Het is dus van belang om zeker te stellen dat de verpanding is geregistreerd bij SIDN. Wanneer dit niet is gebeurd, kan de webwinkelier nog steeds de domeinnaam overdragen of opzeggen. Het SIDN kent het bestaan van de pandakte immers niet. Natuurlijk kan de investeerder dan verhaal halen bij de webwinkelier, maar zijn onderpand is hij kwijt.

Bent u domeinnaamhouder, investeerder of bijvoorbeeld een hostingbedrijf, die met deze materie te maken krijgt en u heeft vragen, neem dan gerust eens contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Tags

Neem contact op

Meer informatie of een afspraak maken? Bel 050-5344574 of laat hier een bericht achter via ons contactformulier.

Ook interessant om te lezen