Mag je werkgever jouw e-mail lezen?
15 januari 2016

Onlangs sprak het Europese Hof zich uit over een zaak, waarbij moest worden beoordeeld of een werkgever e-mail mag lezen van een werknemer. In deze zaak ging het om een Roemeen, die door zijn werkgever werd ontslagen omdat hij zijn zakelijke Yahoo Messenger account gebruikte voor privégesprekken met familieleden. Het beleid van de werkgever stond die privégesprekken tijdens werktijd middels het zakelijke account niet toe.

Om te bewijzen, dat de werknemer privégesprekken voerde, heeft de werkgever transcripties van de gesprekken getoond. De Roemeense werknemer vond dit echter een schending van zijn privacy.

Het Europese Hof stelt echter, dat het niet onredelijk is dat een werkgever wil controleren of een werknemer tijdens werktijd en op zakelijke computers hun taken uitvoeren. Een werkgever mag dus onder voorwaarden de e-mails lezen van werknemers, bijvoorbeeld om misbruik aan te tonen.

De Autoriteit Persoonsgegevens stelt dat een werkgever voorwaarden mag stellen aan het gebruik van e-mail en internet op het werk. Hiervoor kan bijvoorbeeld een gedragscode worden overeengekomen met de werknemer. Voorts mag de werkgever onder voorwaarden controleren of de werknemer de voorwaarden van de gedragscode naleeft. Uiteraard moet de werkgever daarbij wel voldoen aan de bepalingen uit de Wet bescherming persoonsgegevens.

Wilt u meer weten over dit onderwerp, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Tags

Neem contact op

Meer informatie of een afspraak maken? Bel 050-5344574 of laat hier een bericht achter via ons contactformulier.

Ook interessant om te lezen