Online algemene voorwaarden: hoe moet het?
20 augustus 2014

Het gebruik van algemene voorwaarden is efficiënt, zeker voor online transacties. De wet verplicht echter tot a. een van toepassing verklaring van de algemene voorwaarden en b. een terhandstelling van de algemene voorwaarden. Hoe moet dat online?

Het van toepassing verklaren van algemene voorwaarden levert in de praktijk weinig problemen op. Online kan dit worden gedaan door op een moment in het verkoopproces duidelijk aan te geven dat de algemene voorwaarden van toepassing zijn op alle overeenkomsten die worden gesloten. Belangrijk is dat de algemene voorwaarden niet pas achteraf van toepassing worden verklaard, bijvoorbeeld bij het sturen van de factuur.

De terhandstelling van algemene voorwaarden kan ook via de elektronische weg. Van belang is dat de terhandstelling voor het sluiten van de overeenkomst plaatsvindt. Belangrijk is voorts dat de voorwaarden niet alleen kunnen worden ingezien, maar ook eenvoudig kunnen worden opgeslagen. Het makkelijkst is om de algemene voorwaarden als Pdf-bestand beschikbaar te stellen op een aparte pagina op de website. Daarnaast is het mogelijk om een aanbod te doen om de algemene voorwaarden toe te sturen (elektronisch of op papier).

Hoe zit het met het aanvinkvakje, waarin de klant zich akkoord verklaart met de algemene voorwaarden en zonder dat te doen niet over kan gaan tot het afsluiten van de overeenkomst? Juridisch gezien is dit aanvinkvakje niet noodzakelijk voor de toepasselijkheid van de voorwaarden. Bewijstechnisch echter, is het wel aan te raden. Zo kan immers worden aangetoond dat de algemene voorwaarden van toepassing zijn verklaard. Uiteraard mag het aanvinkvakje niet van te voren zijn aangevinkt, maar moet de klant dit zelf doen.

Wilt u zekerheid of u uw algemene voorwaarden juist gebruikt of wilt u anderszins ondersteuning bij de juridische aspecten van online zakendoen? De IT-Jurist is u graag van dienst.

Tags

Neem contact op

Meer informatie of een afspraak maken? Bel 050-5344574 of laat hier een bericht achter via ons contactformulier.

Ook interessant om te lezen