De IT-Jurist spreekt bij het ICT Accountancy Jaarcongres 1 november 2017
5 oktober 2017

Op woensdag 1 november 2017 wordt voor het 16e jaar op rij het ICT Accountancy Jaarcongres gehouden. Ook deze keer zal De IT-Jurist een gedeelte van deze dag voor zijn rekening nemen, dit jaar op het gebied van de privacywetgeving.

Met voor de eerste maal de “ICT Accountancy award” voor de meest innovatieve software, gericht op de accountancybranche. Softwareleveranciers (en anderen) kunnen vooraf oplossingen nomineren om in aanmerking te komen voor de ICT Accountancy award. Een deskundige vakjury bepaalt vervolgens welke drie oplossingen in de finale terecht komen tijdens het ICT Accountancy jaarcongres. Tijdens deze finale, als onderdeel van onderstaand programma, krijgen betreffende leveranciers de gelegenheid om hun oplossing aan de aanwezigen te presenteren. U bepaalt vervolgens mede welke oplossing de ICT Accountancy award wint.

Het hoofdthema van deze bijeenkomst is Blockchain met een drietal ervaren sprekers op dit gebied.

De ontvangst is vanaf 09.30 uur met koffie en bezoek aan de informatiemarkt.

Het programma is als volgt samengesteld (onder voorbehoud):

10.15 uur
Inleiding door de dagvoorzitter, Guus Ham, Novak.

10.30 uur
De waarde van Big data
In deze presentatie wordt ingegaan op aspecten als: uit welke onderdelen bestaat een Big Data verzameling en in hoeverre zijn deze nodig om de waarde van Big Data in stand te houden en verder te exploiteren. Kan Big Data als een ‘bezitting’, een ‘asset’, worden aangemerkt en welke regels gelden daarvoor. Wat zijn de voordelen en nadelen om assets als Big Data te identificeren, te waarderen, of zelfs op een balans te plaatsen? Door mr. Friso de Jong, Silverback.

11.10 uur
Blockchain: hype of toekomst?
Er is geen onderwerp waarover zoveel gesproken wordt als over Blockchain op dit moment. Enerzijds vanwege cryptocurrencies als de Bitcoin, Ethereum, Ripple en Litecoin en anderzijds vanwege de achterliggende techniek van de blockchain als het gaat om betrouwbaarheid van transacties. Bij dit laatste wordt Triple entry accounting genoemd als verbetering van het traditionele systeem van dubbel boekhouden, waarbij alle transacties versleuteld op meerdere plaatsen zijn vermeld.

Douwe Lycklama, Innopay, neemt u mee in de wereld van blockchain waarop onder andere cryptocurrency, zoals de Bitcoin en Ethereum zijn gebaseerd. Douwe gaat ook in op blockchain initiatieven waar Innopay bij betrokken is.
Erich Schnoeckel, Exact, toont één van de blockchain initiatieven waar onder andere Innopay en Exact bij betrokken zijn en vertelt over zijn betrokkenheid bij blockchain oplossingen.
Martin de Bie, 216, vertelt over blockchain en accountancy en hoe hiermee om te gaan in de dienstverlening richting klanten.

12.30 uur
Pauze met broodjeslunch en bezoek aan de informatiemarkt.

13.30 uur
Cyber risicomanagement
Welke risico’s zijn er en hoe breng je de impact in beeld. Hoe verminder je de impact en stellen we ons de vraag of je de huidige ontwikkelingen ook als kans kan zien. Ten slotte willen we u allemaal met enkele vragen uw organisatie insturen opdat cyber risicomanagement daadwerkelijk een item wordt voor de gehele organisatie. Deze sessie wordt ingevuld door Sjaak Schouteren, manager Cyber Risk Solution, Aon Nederland. Hij is verantwoordelijk voor het cyberteam, dat klanten helpt om zorgeloos te kunnen ondernemen. Dit doen zij door de digitale risico’s in kaart te brengen, te minimaliseren en zo nodig te verzekeren. Sjaak: “Cybersecurity draait steeds meer om digitale compliance. Dat gaat verder dan alleen oplossingen voor kwetsbaarheden in ICT-systemen. Het gaat om een gestructureerde aanpak met effectieve maatregelen voor risicobeheersing én bescherming tegen de (financiële) gevolgen van cyberrisico’s.”

14.10 uur
Realtime accounting is de nieuwe norm
Ondernemers besteden het liefst zo weinig mogelijk tijd aan de financiële administratie en willen zo goed mogelijk actueel inzicht in de administratie. Als alternatief voor traditioneel bankieren is realtime bankieren de nieuwe norm. De ondernemer heeft voldoende aan een mobiele telefoon om te bankieren en alle bankmutaties komen echt realtime terecht in het (online) boekhoudpakket. Steeds meer boekhoudpakketten spelen in op deze ontwikkeling. Dennis van Allemeersch neemt u mee in de wereld van realtime bankieren met bunq bank en de wijze waarop samengewerkt wordt met steeds meer softwareleveranciers. Tijdens zijn presentatie besteed Dennis ook aandacht aan de gevolgen van PSD2 en Instant Payments.

14.50 uur
Digitaal deponeren jaarrekening (middelgroot)
Vanaf 2018 is elektronisch deponeren van de jaarrekening middelgroot via SBR verplicht. De Kamer van Koophandel werkt samen met andere betrokkenen (NBA Logius, softwareleveranciers en accountants) aan pilots om e.e.a. goed voor te bereiden. Tijdens deze sessie wordt inzicht gegeven in de stand van zaken van elektronisch deponeren middelgroot via SBR, komen aandachtspunten aan de orde en is nog ruimte voor vragen. Ook na afloop is ruimte voor vragen tijdens de pauze. Deze sessie wordt ingevuld onder leiding van de KvK.

15.30 uur
Pauze met bezoek aan de informatiemarkt.

16.00 uur
Overview IT-recht
Belangrijke juridische aspecten van IT. Met aandacht voor de juridische kant van smart contracts bij blockchaintechnologie, meldplicht datalekken, AVG(Algemene verordening gegevensbescherming), de General Data Protection Regulation – GDPR, verplicht register voor verwerken van persoonsgegevens en bewerkersovereenkomst: een verplichting bij verwerken persoonsgegevens in de cloud. Door mr. Teun de Heer, De IT-Jurist.

16.45 uur
De ICT Accountancy softwaregids 2018
Gerard Bottemanne, GBNED geeft een toelichting op de nieuwe uitgave: “De ICT Accountancy softwaregids 2017” die op deze dag verschijnt.

17.15 uur
ICT Accountancy award
Welke leverancier levert de meest innovatieve software, gericht op de accountancybranche. Met presentaties door de drie genomineerden en keuze van de winnaar door aanwezigen in de zaal.
U bepaalt dus mede welke leverancier de uiteindelijke winnaar is.
Meer over de award.

18.00 uur
Afsluiting door de dagvoorzitter en netwerken met een drankje en een hapje en bezoek aan de informatiemarkt.

18.30 uur
Einde bijeenkomst.

PE punten
NBA: 5 PE punten / BSPD: 6 PE punten.

Locatie
Congres- en vergadercentrum EXPO Hoevelaken
(Euretco)
Koninginneweg 1
3871 JZ Hoevelaken
(gratis parkeren op eigen terrein).

Kosten
De kosten voor het bijwonen van het congres bedragen 150 euro per persoon, inclusief koffie/thee en een broodjeslunch. Leden van NOVAK, NOAB, Auxilium en de BSPD betalen een gereduceerd tarief van 130 euro. Onderwijsdocenten en voltijd dagstudenten hebben gratis toegang. Genoemde tarieven zijn excl. BTW.

Inschrijven
U kunt zich direct inschrijven

Tags

Neem contact op

Meer informatie of een afspraak maken? Bel 050-5344574 of laat hier een bericht achter via ons contactformulier.

Ook interessant om te lezen