De IT-Jurist spreekt bij het ICT Accountancy Jaarcongres 2 november 2016
30 juni 2016

Op woensdag 2 november 2016 wordt voor het 15e jaar op rij het ICT Accountancy Jaarcongres gehouden. Ook deze keer zal De IT-Jurist een gedeelte van deze dag voor zijn rekening nemen, dit jaar op het gebied van de privacywetgeving.

De ontvangst is vanaf 09.15 uur met koffie en bezoek aan de informatiemarkt.

Het programma is als volgt samengesteld (onder voorbehoud):

10.00 uur
Inleiding door de dagvoorzitter, Gerard Bottemanne van GBNED.

10.15 uur
Verplicht digitaal deponeren van de jaarrekening en SBR

Juli 2016 treedt de wet in werking die het elektronisch deponeren van de jaarrekening in het Handelsregister regelt. De Algemene maatregel van Bestuur en de nota toelichting ‘Elektronische deponering Handelsregister’ zijn gepubliceerd in het Staatsblad van 25 april 2016. Daarmee is het exclusief elektronisch deponeren in het Handelsregister een feit. Handmatig deponeren van de jaarrekening is hiermee verleden tijd. Wat betekent dit voor u en welke alternatieven zijn beschikbaar?

11.00 uur
Cybersecurity: De Fraudehelpdesk

De Fraudehelpdesk wil zoveel mogelijk voorkomen dat de Nederlandse bevolking slachtoffer wordt van fraude. Burgers en bedrijven behoeden voor oplichtingspraktijken en weerbaarder maken tegen fraude.

Tijdens deze sessie wordt met name ingegaan op de introductie van B2B (business to business) activiteiten door de Fraudehelpdesk en de relatie met standaard software. De fraudehelpdesk houdt bijvoorbeeld een lijst bij met spooknota’s welke in omloop zijn. Van dit laatste kan gebruik gemaakt worden door leveranciers van elektronisch factureren en daarmee voorkomen dat spooknota’s in de admnistratie opgenomen worden.

11.45 uur
RGS als uniform rekeningschema

Het Referentie grootboekschema (RGS) is een omvangrijk uniform (grootboek)rekeningschema dat als belangrijkste functie heeft rapportages vanuit de boekhouding te vereenvoudigen. Wat is de status van RGS en wat zijn de verwachtingen voor de toekomst?

12.15 uur
Pauze met broodjeslunch en bezoek aan de informatiemarkt.

13.15 uur
Elektronisch factureren met UBL

“Creditnota, Proforma factuur, Afwijkende BTW-tarieven, BTW-verlegd, Export, Vrijgesteld van BTW, Margeregling, Betalingskorting, Kredietbeperking, Tarieven inclusief BTW, Urenspecificaties, RGS-code, G-Rekening, Vreemde valuta, Projectfacturen, Detailhandel met inruil, etc.”. Factuurscenario’s in kaart gebracht in relatie tot elektronisch factureren. Deze sessie gaat in op de bijzonderheden van enkele scenario’s in relatie tot elektronisch factureren.

13.30 uur
UBL in de accountantspraktijk

Handmatig inkoopfacturen vastleggen is met UBL definitief verleden tijd. Tijdens deze sessie komt de de ervaring van accountants- en administratiekantoren aan bod die UBL in de praktijk gebruiken.

14.15 uur
Primeur
Live praktijk presentatie van een innovatieve ontwikkeling

In 2014 was dit de UBL Ketentest, in 2015 de UBL-RGS pilot.

Wat we in 2016 voor u in petto hebben blijft nog even een verrassing.

15.15 uur
Pauze met bezoek aan de informatiemarkt.

15.45 uur
Meldplicht datalekken door De IT-Jurist

Sinds 1 januari 2016 bent u verplicht om een ernstig datalek direct te melden aan de Autoriteit Persoonsgegevens, voorheen College bescherming persoonsgegevens (CBP). Maar wat verstaan we eigenlijk onder een datalek? Als er alleen sprake is van een zwakke plek in de beveiliging, spreken we van een beveiligingslek en niet van een datalek. In het laatste geval hoeft geen melding gedaan te worden aan de Autoriteit Persoonsgegevens. Tijdens deze sessie wordt u nader geïnformeerd over de Meldplicht datalekken en ook over de ‘Privacy Shield’ die in de plaats is getreden van ‘Safe Harbor’.

16.30 uur
Slimme ICT toepassingen

In vogelvlucht passeren enkele ICT toepassingen de revue die niet alledaags in de schijnwerpers staan. Het kan gaan om nieuwe innovatieve toepassingen, maar ook bestaande toepassingen die het grote publiek nog niet bereikt hebben.

17.15 uur
De ICT Accountancy softwaregids 2016; Gerard Bottemanne van GBNED geeft een toelichting op de nieuwe uitgave: “De ICT Accountancy softwaregids 2016” die op deze dag verschijnt.

17.30 uur
Afsluiting door de dagvoorzitter.

17.35 uur
Netwerken met een drankje en een hapje en bezoek aan de informatiemarkt.

18.30 uur
Einde bijeenkomst.

PE punten
In aanvraag.

Locatie
Centraal gelegen

Kosten
De kosten voor het bijwonen van het congres bedragen 150 euro per persoon, inclusief koffie/thee en een broodjeslunch. Leden van NOVAK, NOAB, Auxilium en de BSPD betalen een gereduceerd tarief van 120 euro. Voltijd dagstudenten hebben gratis toegang. Genoemde tarieven zijn excl. BTW.

Inschrijven
U kunt zich direct inschrijven

Tags

Neem contact op

Meer informatie of een afspraak maken? Bel 050-5344574 of laat hier een bericht achter via ons contactformulier.

Ook interessant om te lezen