Wat moet je weten als je persoonsgegevens verwerkt
17 juni 2021

Wat betekent de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG ) voor jou en je organisatie? Welke rol heb je (verwerker / verwerkingsverantwoorderlijke) en wat moet je dan doen? Hoe kan een verwerkersovereenkomst helpen?

Verwerker van persoonsgegevens

Ben jij (of je bedrijf of organisatie) degene die bepaalde verwerkingen van persoonsgegevens doet én heb je het doel en de middelen daarvan bepaald? Dan heb je vergaande verplichtingen om dit op een rechtmatige, veilige en transparante manier te doen. Of ben je degene die in opdracht van iemand persoonsgegevens verwerkt? Weet je dan wat je plichten zijn? En kun je daar dan ook aan voldoen?

Verwerkersovereenkomst

Het kan dus zijn dat je persoonsgegevens laat verwerken of dat jij juist degene bent die in opdracht van een ander persoonsgegevens verwerkt. Dit moet altijd gebeuren met schriftelijke afspraken, een verwerkersovereenkomst. De AVG bepaalt in grote lijnen de inhoud van die afspraken. De concrete invulling, bijvoorbeeld welke gegevens verwerkt worden en welke beveiligingsmaatregelen getroffen moeten worden, wordt door de verwerkingsverantwoordelijke en de verwerker bepaald.

Een paar elementen die in een verwerkersovereenkomst staan zijn:

  • Welke (soorten) persoonsgegevens verwerkt worden;
  • Welke (sub-)verwerkers ingeschakeld mogen worden;
  • Hoe er geïnformeerd wordt over datalekken;
  • Wat ieders verantwoordelijkheid is met betrekking tot de persoonsgegevens en de betrokkenen.

Heb je hulp nodig bij deze vragen of het opstellen van verwerkersovereenkomsten, laat het ons dan weten!

Diensten van De IT-Jurist

De IT-Jurist helpt jou of je organisatie graag te voldoen aan de regelgeving omtrent het verwerken van persoonsgegevens. Wij staan midden in de praktijk en volgen de laatste ontwikkelingen op de voet. Of het nu gaat om het beantwoorden van je vragen of om het daadwerkelijke opstellen of reviewen van overeenkomsten en andere documenten, wij helpen je graag verder!

Meer informatie over de AVG lees je hier. Kijk op onze expertisepagina Privacy of neem direct contact met ons op.

Tags

Neem contact op

Meer informatie of een afspraak maken? Bel 050-5344574 of laat hier een bericht achter via ons contactformulier.

Ook interessant om te lezen