Wat te doen na dreigbrief van Business Software Alliance (BSA) of andere ‘softwarepolitie’?
19 november 2019

Op maandag 18 november kwamen wij een artikel tegen in het Financieel Dagblad met als titel “Jaarlijks zo’n honderd invallen bij bedrijven wegens illegale software”. Wat ons opviel in dit bericht is dat er geen advies wordt gegeven over hoe nu te handelen als ontvanger van zo’n brief van de BSA.

Daarom nu ons advies: raak niet in paniek, maar neem contact op met ons!

Boze brief

In de berichten van de BSA wordt u gesommeerd om extra licenties af te nemen en een (hoge) boete te betalen. De extra licenties zult u moeten afnemen, u mag namelijk niet zonder toestemming van de licentiegever de software gebruiken (en nee, ook niet stiekem voor 1 extra gebruiker!). De hoge boete is een uit Amerika overgekomen fenomeen die hier in Nederland niet van toepassing is. In Amerika kennen ze het zogenaamde “punitive damages”, denk hierbij aan de gigantisch hoge vergoeding voor bijvoorbeeld het serveren van te hete koffie ($ 640.000,-). Gelukkig kent het Nederlandse rechtssysteem deze vergoedingsgrond niet. Hier moet dus een strenge brief/e-mail aan (uit)besteed worden. En laten wij dat nu best wel goed voor u kunnen doen!

Herhaling voorkomen

Bovendien wilt u natuurlijk dat u niet weer wordt geconfronteerd met dergelijke claims. Om dit te voorkomen kunt u een software-beleid ontwikkelen. Hiermee kunt u grip houden op uw software en voorkomen dat u te weinig of juist te veel licenties afneemt en kunt u tevens bedrijfskritische software in beeld brengen. Dit software-beleid kunt u uiteraard zelf ontwikkelen maar dit kunt u ook laten doen door juristen die enig verstand hebben van software en het gebruik daarvan, en dan hebben we het natuurlijk over de juristen van De IT-Jurist!

Voorkomen blijft toch nog altijd beter dan genezen.

Een boze brief ontvangen van BSA of wilt u een software-beleid ontwikkelen? Neem gerust contact met ons op. Ook voor andere IT-juridische vragen kunt u uiteraard bij ons terecht.

Tags

Neem contact op

Meer informatie of een afspraak maken? Bel 050-5344574 of laat hier een bericht achter via ons contactformulier.

Ook interessant om te lezen