Nieuwe rechtspraak gevolgen voor werkgeversauteursrecht?
13 maart 2025

Recente Europese rechtspraak heeft vragen opgeworpen over het werkgeversauteursrecht van artikel 7 van de Auteurswet. Deze uitspraak van het Europees Hof van Justitie heeft mogelijk gevolgen voor deze regel en kan dus grote gevolgen hebben voor regelingen in arbeidsovereenkomsten over auteursrechten.

Samengevat: het is nog maar zeer de vraag of auteursrechten automatisch aan de werkgever toekomen op basis van artikel 7 van de Auteurswet. Volgens nieuwe rechtspraak is voorafgaande toestemming van de werknemer is noodzakelijk om deze rechten over te dragen.

Op 6 maart 2025 heeft het Europees Hof van Justitie een arrest gewezen, waarin het ging over Belgische wetgeving die ervoor zorgde dat de rechten van uitvoerende kunstenaars (orkestleden) automatisch werden overgedragen aan het nationale orkest (tegen een vergoeding). Volgens de orkestleden is deze wetgeving in strijdt met Europees recht. Het Hof is het eens met de orkestleden: Europees auteursrecht verbiedt wetgeving die als gevolg heeft dat exclusieve rechten zoals auteursrechten zonder voorafgaande toestemming van de rechthebbenden worden overgedragen. De enige uitzondering hierop is als deze overdracht onder één van de bestaande uitzonderingen uit de Europese auteursrechtrichtlijnen valt, zoals het citaatrecht of parodierecht. De automatische overdracht uit de Belgische wetgeving was dus in strijd met het Europese recht.

Gevolgen voor het Nederlandse werkgeversauteursrecht

Hoewel dit arrest niet ziet op auteursrechten, is het oordeel van het Hof breed genoeg dat de uitspraak invloed kan hebben op de auteursrechtwetgeving. Het gaat immers over automatische overdracht van exclusieve rechten zonder voorafgaande toestemming en auteursrechten zijn exclusieve rechten. Bovendien stelt het Hof dat het Europese recht in principe bepalend is op het gebied van auteursrecht en dat de naburige rechten volgens vaste rechtspraak worden geschaard onder het auteursrecht.

Artikel 7 van de Nederlandse Auteurswet zegt dat de werkgever onder voorwaarden wordt aangemerkt als ‘maker’, waardoor de auteursrechten bij de werkgever komen te liggen in plaats van bij de werknemer. Dit is strikt genomen geen overdracht: in de wet staat “als maker … aangemerkt”. Desondanks kan nu nog niet uitgesloten worden dat de redenering van het Europese Hof zich ook uitstrekt tot het werkgeversauteursrecht.

Gevolgen voor arbeidsovereenkomsten

Het arrest laat zien dat je als werkgever er niet zomaar vanuit kan gaan dat auteursrechten automatisch aan jou toekomen op basis van artikel 7 van de Auteurswet. Expliciete en voorafgaande toestemming van de werknemer is noodzakelijk om auteursrechten rechtsgeldig over te dragen. Wij raden dan ook aan dat werkgevers goed naar hun arbeidsovereenkomsten kijken om er zeker van te zijn dat de auteursrechten niet per abuis bij de werknemer blijven berusten. Let er ook goed op dat de overdracht van auteursrechten voldoet aan alle overige vereisten. Lees hier meer over in onze blogs Overdracht van auteursrechten binnen je bedrijf en Hoe draag je auteursrechten op software over? Of bekijk onze reeks over bijzondere auteursrechthebbenden:  Opdrachtgeversauteursrecht – Artikel 6 , en Werkgeversauteursrecht – Artikel 7 en Openbaarmakingsauteursrecht – Artikel 8.

Advies of hulp nodig?

Twijfel jij nu of de afspraken met jouw werknemers in lijn zijn met deze nieuwe Europese rechtspraak? Wij kunnen helpen met het opstellen van de juiste bepalingen in jouw arbeidsovereenkomst. Ook kunnen wij jouw auteursrechtelijke situatie in kaart brengen en deze voor je vastleggen. Heb je interesse in advies over deze zaken of wil je meer weten over onze werkwijze? Neem dan gerust contact op.

Tags

Neem contact op

Meer informatie of een afspraak maken? Bel 050-5344574 of laat hier een bericht achter via ons contactformulier.

Ook interessant om te lezen